Navigácia

  • Kolekcie oblečenia na voľný čas

    Kolekcie oblečenia na voľný čas s logom našej školy.

    Milí žiaci, rodičia!

    Máme pre Vás skvelú správu!

    Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zsmszborov/

    Objednávanie je už spustené a bude možné až do 11.12. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

    (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

    S pozdravom a prianím krásneho dňa, vedenie školy :)

  • Banská Bystrica, Tajov

    Banská Bystrica, Tajov

    Exkurzie ponúkajú možnosť  prepojiť školu s bežným životom, dať vyučovaniu nový, atraktívnejší rozmer. Návšteva významného  miesta s poznávacím cieľom a priamym vzťahom k výučbe  umožňuje žiakom lepšie spoznávať našu kultúru a históriu. Exkurzie žiakov motivujú a umožňujú, aby do života vstúpil skutočný svet. Užitočné sú aj pre vzťah učiteľa a žiaka. Banská Bystrica a Tajov sú miesta, ktoré dali  Slovensku  veľkých ľudí a významné historické udalosti.

    So žiakmi  šiesteho a siedmeho  ročníka sme 14.11.2023 navštívili  Múzeum SNP v Banskej Bystrici.  Pamätník je jeden z najvýznamnejších pamätníkov na Slovensku, ktorého úlohou je pripomínať obdobie II. svetovej vojny a Slovenské národné povstanie, centrom ktorého bola Banská Bystrica. Expozícia v Pamätnom dome  J. G. Tajovského je venovaná významným osobnostiam obce Tajov s dôrazom na literárne kontexty Jozefa Gregora Tajovského a jeho manželky, spisovateľky Hany Gregorovej. Vo vstupnom priestore sa nachádza malá expozícia venovaná vynálezcovi, maliarovi, kňazovi  Jozefovi Murgašovi, slávnemu tajovskému rodákovi.

    Žiakom sa exkurzia páčila, zapájali sa do diskusie s lektormi. Tešia sa na ďalšiu exkurziu.

  • Bubnovačka

    Bubnovačka 2023

    S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“. Myšlienka podujatia „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozornilo na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenulo potrebu včasnej prevencie v spoločnosti, zaznelo Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov 20. novembra 2023, v čase od 10:00 do 11:00, aby sme si pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!

    Do Bubnovačky sa zapojila aj naša škola a pod vedením p. učiteliek deti bubnovali, kreslili na tému „svet bez násilia“, pozerali rozprávky, diskutovali, či vytvárali rôzne tematické nástenky.

    Ďakujeme!

  • Návšteva ZpS Harmónia

    Návšteva ZpS Harmónia

    Dňa 25.10.2023 do ZpS Harmónia prišli žiaci zo Základnej školy s materskou školou Zborov nad Bystricou. Potešili nás básňami a piesňami.

    Ďakujeme

  • Pohybové testovanie žiakov

    POHYBOVÉ TESTOVANIE ŽIAKOV

    Dňa 25.10. 2022 sa v našej škole uskutočnilo povinné pohybové testovanie žiakov k identifikácii ich športového talentu. Do projektu zameraného na testovanie pohybových predpokladov sa zapojilo 21 prvákov a 25 tretiakov. Koordinátorom pre realizáciu testovania na škole bola p. uč Mgr. Ingrid Šišková. Na testovaní spolupracovali učiteľky  prvého stupňa,  a pomáhali nám i naši členovia školského parlamentu.

    Cieľom je odporučiť deťom  a ich rodičom druhy športov, na ktoré majú deti predpoklady, môžu v nich byť úspešné, resp. ich budú viac baviť vzhľadom na ich danosti. Ak ich šport zaujme a nadchne, budú sa deti viac hýbať, dokonca sa mu môžu venovať aj na výkonnostnej úrovni. Testovanie je zámerne realizované v 1. ročníku (pri vstupe do školy) a opakovane v 3.ročníku, pretože vtedy deti ešte nezačali s riadenou športovou prípravou, a ak, tak ju realizujú len krátku dobu.

    Testovalo päť rozhodcov - pedagógov školy  celé dopoludnie v nasledovných disciplínach:

    • Váženie a meranie k zisteniu telesnej váhy a výšky
    • Predklon v sede dosahovaním
    • Sed – ľah
    • Opakovaná zostava s tyčou
    • Kotúľanie troch lôpt
    • Člnkový beh 4x10 m
    • Viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 m
    • Vlajková naháňačka

    Napriek tomu, že testovanie bolo časovo náročné, športový deň bol pre prvákov a tretiakov zážitkom, cvičili s nadšením a vydali zo seba maximum.

  • Poďakovanie

    Poďakovanie - OZ U Psej matere Kysuce Ranč Korňa

    Z celého srdca ďakujeme Základnej škole Zborov nad Bystricou - 6.A triede, ktorá pod vedením pani učiteliek Pavelkovej a Mosorovej urobila zbierku pre naších zverencov.

    Ešte raz zo srdca ďakujeme všetkým žiakom, rodičom, učiteľom a pracovníkom za veľkú pomoc pre naších chlpáčikov.

    OZ U Psej matere

  • Burza práce a informácií

    Burza práce  a informácií

    7.11.2023 sa žiaci 9. A a 9.B zúčastnili akcie, ktorú usporiadal Úrad práce v Čadci. Na burze sa predstavili stredné školy z okresu Čadca a Kysucké Nové Mesto. Žiaci mali možnosť porozprávať sa so študentmi stredných škôl. Na  základe získaných informácií si môžu urobiť lepší prehľad o strednej škole, ktorú chcú v budúcnosti navštevovať.

    Dozvedeli sa tiež termíny Dni otvorených dverí na SŠ. V tento deň môžu navštíviť SŠ, o ktorú majú záujem. V sprievode rodičov si môžu prezrieť priestory a učebne strednej školy.

  • Literárna exkurzia

    Literárna exkurzia – Tajov, Banská Bystrica

    Slovenská literatúra má veľa spisovateľov, na ktorých môžeme byť právom hrdí. Aj z toho dôvodu sa žiaci ôsmeho a deviateho ročníka vydali po stopách jedného z nich.

                      Tajov, dedinka zomknutá krásnou prírodou Tajova a v nej chalúpka, v ktorej sa narodil Tajovský. Útly domček, ledva sme sa tam všetci vošli. Tento krásny dom s typickou vidieckou atmosférou bol postavený v roku 1799. Okrem fotografií  nášho  literárneho velikána, sme sa tu stretli aj s fotografiami ďalšej slovenskej významnej osobnosti, Jozefa Murgaša, vynálezcu  a priekopníka bezdrôtovej telegrafie.

    Počas neprestávajúceho dažďa sme sa presunuli z Tajova, rodnej dedinky J. G. Tajovského, do Múzea SNP. V úvode sme si pozreli krátky film o utrpení ľudí, vojakov počas  2. sv. vojny. Veľmi na nás zapôsobil najmä moment, keď chlapcom primeriavali farbu očí podľa vzorkovnice farieb. Dojímavé a skľučujúce!

    V druhej časti pobytu sme si poprezerali expozíciu, umiestnenú v priestoroch Pamätníka SNP, rozdelenú do trinástich tematických celkov, predstavujúcu postupne rôzne kapitoly historického vývoja slovenských a svetových dejín. Súčasťou expozície je rozsiahla kolekcia autentických fotografií, krátke dokumentárne filmy, ktoré sme si mohli prezrieť na plazmových obrazovkách a množstvo predmetov, rozmiestnených v jednotlivých vitrínach.

    Hoci nám počasie počas tejto exkurzie veľmi neprialo, veľmi sme si navštívené miesta užili a už teraz sa tešíme na ďalšie obohacujúce exkurzie a výlety.

  • Zborovský slávik

    „Zborovský slávik“ – súťaž v speve ľudových piesní

    Dňa 6.11.2023 sa na našej škole uskutočnil 3. ročník  súťaže v speve ľudových piesní „Zborovský slávik“. Zúčastnili sa ho žiaci 1.-4. ročníka. Deti spievali s plným nasadením a hlasom speváckych hviezd. Oblečené mali kroje, čo dodávalo súťaži vážnosť.

    Súťažili v dvoch kategóriách. Kategória č. 1 – 1.-2.ročník, kategória č. 2 – 3.-4. ročník.

    Výber víťazov bol náročný. V druhej kategórii boli udelené dve prvé miesta a aj cena poroty.

    Víťazmi sa po radení poroty stali:

    Kategória č. 1 (1.-2.roč.)

    1. miesto – Terézia Čimborová – 2.A – Slovensko moje, otčina moja
    2. miesto – Diana Timková – 1. A – Oči, oči, čierne oči
    3. miesto – Tomáš Čimbora – 1.A – Červený kacheľ biela pec

    Kategória č. 2 (3.-4.roč.)

    1 . miesto – Mathias Masarik (harmonika) – 4.A – Na Pankraci

    1. miesto – Nina Kubaščíková – 3.A – Slovensko moje, otčina moja

    2. miesto – Laura Kovaľová – 3.A – Chodila dievčina po hore plačúci

    3. miesto – Dominika Koščalíková -4.A - Chodila dievčina po hore plačúci

    Cena poroty – Timea Cyprichová (heligónka) + Šimon Minarčin – 4.B- Krčmárik maličký

    Veríme, že ľudová pieseň zanechá v našich deťoch pocit hrdosti a krásna.

    (Kormancová, Harnasová, Grigová)

  • Čítanie v ŠKD

    Deti z ŠKD sa vždy tešia do školskej knižnice, kde na nich čakajú zaujímavé a pútavé knihy a miesto na odpočinok.

  • Hľadáme najlepší motív :)

    Krásny deň všetkým,

    máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!
    Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 10.11. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. 

    Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky v rôznych farbách :-)
     

    Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/ebf70047

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScRozvrhy boli aktualizované
  • Literárna exkurzia

    Literárna exkurzia – Dolný Kubín, Jasenová

    ,,História je svedkom čias, svetlom pravdy, životom pokračujúcim v pamäti potomstva, učiteľkou života i hlásateľkou starodávnosti, ako inak môže byť zvečnená, ak nie hlasom nesmrteľného rečníka.“ (Cicero) Človek by mal poznať históriu svojho národa, ktorá je  prameň múdrosti a inšpirácie. Iba tak môžu velikáni našej histórie a kultúry žiť ďalej v pamäti potomstva, ktoré spoznáva ich zanechané dedičstvo a toto dedičstvo sa stáva zárodom nových umelcov, básnikov a spisovateľov.

    Dňa 26.10.2023 sme so žiakmi piateho ročníka navštívili  Dolný  Kubín a Jasenovú. Expozície  kultúrnych inštitúcií (Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava, Čaplovičova knižnica a Pamätný domu Martina Kukučína) názornejšie   žiakom sprostredkovali   informácie o živote, tvorbe, duchovnom  a materiálnom odkaze velikánov slovenskej, ale aj svetovej literatúry.  Pavol Országh  Hviezdoslav,  Martin Kukučín a archivár Vavrinec Čaplovič  sú významnými svedkami našej bohatej histórie a kultúry.  

    Žiakom sa exkurzia páčila, veľa otázok kládli lektorkám,  ktoré ich sprevádzali v múzeách, a tak si dopĺňali a rozširovali svoje vedomosti. Už sa tešia  a chystajú si otázky na ďalšiu exkurziu.

  • Deň jablka

    Deň jablka

    Na hodine slovenského jazyka si žiaci 3.A osvojovali nové učivo pomocou pracovných listov s jabĺčkami. Zároveň sa učili vzájomnej spolupráci. Počas pracovného vyučovania žiaci v dvojiciach usilovne pracovali - zostrojili pohyblivú učebnú pomôcku - "životný cyklus jablka". Na jabĺčka sme nezabudli ani na hodine výtvarnej výchovy. Výsledkom snaživej práce žiakov sú krásne maľby anilínovými farbami, ktoré zdobia triednu nástenku. A nakoniec sa žiaci počas prestávky zahryzli do šťavnatých jabĺk plných vitamínov.

  • Jesenný jarmok

    Jesenný jarmok

    Dňa 20.10.2023 si žiaci 4.B triedy pre svojich kamarátov z 1.A triedy pripravili krásny Jesenný jarmok, kde platidlom boli gaštany. Spoločne sa zdokonaľovali vo finančnej gramotnosti, a zároveň sme všetci prežili príjemný deň. Prváčikovia si odniesli nielen krásne veci, ale i nové skúsenosti z nakupovania. Obe triedy sa výborne zabavili a 4.B triede chceme poďakovať za super prípravu.

  • Oznam

    Oznam - jesenné prázdniny

    Milí rodičia, žiaci!

    Jesenné prázdniny v školskom roku 2023/2024 budú v termíne  30. október 2023 (pondelok) - 31. október 2023 (utorok). 

    1. novembra (streda)  si pripomíname Sviatok všetkých svätých, ktorý je dňom pracovného pokoja.

    Začiatok vyučovania po prázdninách je 2. november 2023 (štvrtok).

    Informácia o prevádzke MŠ počas jesenných prázdnin

    Z organizačno-prevádzkových dôvodov bude MŠ v prevádzke iba pre deti rodičov, ktorí záväzne prejavili záujem a prihlásili svoje deti do MŠ počas jesenných prázdnin 30 a 31. októbra 2023 (pondelok a utorok).

    Prihlasovanie bolo zverejnené od 9.10 do 13.102023 prostredníctvom rodičovského konta edupage.

    Zoznam prihlásených detí je záväzný z prevádzkovo-organizačných dôvodov.

    1. novembra (streda) je štátny sviatok a materská škola je zatvorená.

    Prevádzka MŠ od 2. novembra (štvrtok) bude už v bežnom režime bez obmedzení.

    Dňa 27.10.2023, PaedDr. Milan Križan

  • Október - mesiac úcty k starším

    Ani tento rok žiaci z ŠKD nezabudli na seniorov v ZPS Harmónia v našej obci.

    Potešili ich nielen prinesenou "Veselou poštou", ale aj krátkym programom.

  • Hodina techniky trochu inak

    Hodiny techniky trochu inak – 18.10.2023

    Stredná odborná škola technická v Čadci pozvala  žiakov  9.A a 9.B triedy na hodiny techniky do priestorov svojej školy. Najskôr sa žiaci zoznámili s priestormi SOŠ technickej a potom sa žiaci rozdelili do troch skupín. Každá skupina mala inú úlohu a postupne sa striedali, aby si všetko vyskúšali.

    Prvá  skupina sa učila pracovať so spájkovačkou. Urobili jednoduché  spojenie svetielok (plošný spoj), ktoré im po správnom zapojení blikali – to bolo radosti. Druhá skupina tvorila program na CNC stroji – programovali jednoduchú súčiastku. Tretia skupina bola v inštalatérskej dielni. Ich úlohou bolo správne opraviť  sifón na vodovode. Tiež museli správne odrezať a spojiť tepelne chýbajúci kus.

    Domov sa vrátili unavení v poobedňajších hodinách, niektorí menej spokojní a druhí zas veľmi spokojní. Veľmi dobre to zvládli aj dievčatá, hoci sú to väčšinou chlapčenské práce.

  • Dni voľby povolania

    Deň voľby povolania

    Dňa 10. októbra 2023 mali žiaci 9.A a 9. B triedy konzultácie – Deň voľby povolania, ktoré sa týkali výberu budúceho povolania.

    Prvé dve hodiny riešili rôzne obrázkové testy. Na základe výsledkov z testov prebiehali potom osobné  konzultácie. Niektorí zistili, že si vybrali správny odbor  a niektorí musia ešte porozmýšľať nad svojím výberom. Na konzultácie mali možnosť prísť aj rodičia, čo niektorí aj  využili a boli veľmi spokojní.

    Konzultantky pozvali žiakov aj rodičov na EXPO KARIÉRU do Čadce, ktorá bude prebiehať 7. 11.2023 v Dome kultúry.

  • Milión detí sa modlí ruženec

    MILIÓN DETÍ SA MODLÍ RUŽENEC ZA JEDNOTU A MIER – 18.10.2023

    Aj v tomto  roku sa žiaci našej školy zapojili do celosvetovej modlitbovej iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec.  Hlavným úmyslom je vzbudiť a posilniť v našich srdciach  túžbu modliť sa za mier a pokoj v rodinách, vo farnostiach, v našej vlasti a vo svete.   Piataci a šiestaci sa modlili spolu s našimi starkými  v kaplnke Zariadenia pre seniorov Harmónia v Zborove nad Bystricou.

    Detská modlitba ruženca, ktorá je podporená modlitbou starých rodičov, má veľkú silu vyprosiť mier a jednotu v našich životoch. Modlitba ruženca je cestou k mieru. Vytvorili sme spoločenstvo naplnené Božou prítomnosťou a jeho pokojom. Slová pátra Pia sa potvrdili: ,,Keď sa bude milión detí spolu modliť ruženec, svet sa zmení.“  

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Zborov nad Bystricou
    č. 604, 023 03 Zborov nad Bystricou
  • +421 x 0414391390 (ZŠ)

Fotogaléria