Navigácia

  • Eko - hriadky

    Aj v tomto školskom roku sme sa starali o naše Eko - hríadky vysiali sme zeleninu, bylinky, hrášok a fazuľu. Vvysadili sme v skalke levandulový obrubník a ďalšie rastliny. Žiaci ich plevali, polievali pretrhávali.

    Takto sa učia pozitívnemu vzťahu k pôde a prírode. Naučia sa dopestovať vlastné potraviny bez chémie.

    Súčasťou nášho eko-kútika sú aj včielky samotárky, ktoré tento rok tiež obývali náš školský úl.

  • Rozlúčka v školskom klube

    Koniec roka si spestrili naši žiaci v školskom klube. Celý rok je školský klub súčasťou školy a pani vychovávsteľky pripravili pre žiakov množstvo zaujímavých aktivít. Kedže niektorí žiaci prechádzajú na druhý stupeň posledný deň v školskom klube bola pre nich pripravená rozlúčka.

  • Projektové vyučovanie na hodinách geografie

    Projektové vyučovanie na hodinách geografie

    Na hodinách geografie žiaci 5. a 6. ročníka v rámci zážitkového projektového vyučovania tvorili projekty na rôzne témy: Povrch Zeme, Sopky, Mesiac a Svetadiel Afrika. Tvorili 3D modely kontinentov, svetadielov, sopiek a mesačných fáz. Ich práce boli veľmi nápadité a kreatívne. Pri sopečnej činnosti boli využité medzipredmetové vzťahy s chémiou. Žiaci v učebni prírodovedných predmetov robili pokus s názvom Slonia pasta. Do zhotovených stratovulkánov dali žiaci odmerné valce a simulovali výbuch sopky. Na projektoch žiaci pracovali s nadšením a radosťou, taktiež sa naučili veľa nových poznatkov zaujímavou a kreatívnou formou.

  • Euráčik 2024

    EURÁČIK

    Dňa 26.6.2024 si deti 1. stupňa našej  školy mohli za svoje nasporené euráčiky nakúpiť v obchode plnom rôznych učebných pomôcok, hier, ozdôb ....

    Preverili si svoju finančnú  gramotnosť, nakoľko si svoj nákup museli sami spočítať.

    Deti si touto formou uvedomujú, že každé nasporené euro nie je zadarmo, a preto ho treba správne investovať.

    Učiteľky 1. stupňa

  • Slávnostné ukončenie školského roka 2023/2024

    Slávnostné ukončenie školského roka 2023/2024

    Slávnostné ukončenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční vo štvrtok 27.6.2024.

    8.00 Slávnostná sv. omša

    9.00 Spoločné ukončenie školského roka na školskom dvore.

    9.30 Ukončenie školského roka 2023/2024 v triedach.

     

    Všetkým prajeme krásne prázdniny plné zážitkov.

    Zamestnanci ZŠ s MŠ v Zborove nad Bystricou

  • Výlet 1.A a 2.A

    Výlet Nezbudská Lúčka 1.A a 2.A

    Výlet našich prvákov a druhákov dňa 25.6. sa veľmi vydaril. Počasie prialo, a tak prešli žiaci cestu Rozprávkovým lesom naozaj rozprávkovo. Stretli mnoho rozprávkových postavičiek, z ktorých boli niektoré oživené pohybom i hudbou známych piesní. Na konci lesa sa vyšantili na rôznych kolotočoch a odniesli si domov mnoho zážitkov.

  • Olympijský deň

    II. stupeň

    Dňa 21.6.2024 sa uskutočnil Olympijský deň pre žiakov druhého stupňa za krásneho slnečného počasia. Otvárací ceremoniál začal príchodom Olympie s olympijským ohňom za zvukov olympijskej hymny, následne po obehnutí celého  olympijského štadióna nádejnou športovkyňou bola prednesená  otváracia formulka a uvitaci prejav. Pretekári súťažili na ôsmich stanovištiach ktorí odbehne rýchlejšie, skočí vyššie a hodí silnejšie( Citius, Altius, Fortius) a to všetko v duchu fair play. Na záver Olympijského dňa pretekári ktorí skončili na prvom, druhom a treťom mieste vystúpili na stupne víťazov a obdržali diplom a medailu. Olympijský deň splnil svoj  cieľ a bol príkladom ako sa stať zdatnejším a lepším človekom. 

    Najúspešnejší žiaci: Valéria Grochalová, Šimon Podolák, Liana Zárodňanská, Matúš Nečeda. Ema Čimborová

    I. stupeň

    Dňa 24.06.2024 sa na našej škole uskutočnil Olympijský deň, na ktorom si deti mohli overiť svoje športové zdatnosti. Hneď v úvode sa žiakom prihovorila p. zástupkyňa Harnasová, vysvetlila poslanie OH a význam farieb,  ktoré reprezentovali  danú triedu.  Potom nasledovala hymna OH, počas ktorej nám bol priamo z Olympu donesený oheň bohyne Hery v doprovode štyroch  vlajkonosičov. P.uč. Grigová oboznámila žiakov s jednotlivými disciplínami, po čom nasledovala krátka  rozcvička a po nej jednotlivé olympijské disciplíny. Deti si deň veľmi užili. Súťažili v duchu  Fair- play.

    Vyhodnotenie:

    1.A      1.miesto          Lukáš Kovaľ

                2.miesto          Tomáš Pytel

                3.miesto          Dávid Černošek

    2.A      1.miesto          Jakub Knapec

                2.miesto          Matúš Zuzčák

                3.miesto          Štefan Bezeg

    3.A      1.miesto          Vladimír Kolembus

                2.miesto          Max Bazelides

                3.miesto          Mathias Droščák

    4.A      1.miesto          Damián Kocifaj

                2.miesto          Lukáš Slovák

                3.miesto          Dominika Koščaliková

    4.B      1.miesto          Šimon Minarčin

                2.miesto          Marián Kubica

                3.miesto          Simon Černošek

  • Výlet na Strečno

    Dňa 11.6. 2024 žiaci 3.A a 4.B triedy navštívili hrad Strečno. Najskôr sa zastavili v podradí v stredovekej dedinke „Paseka“, ktorá bola postavená autenticky podľa dobových stredovekých stavieb. Zahrali sa na drevenom ihrisku, kúpili si občerstvenie a rôzne suveníry, a taktiež si prezreli výstavu malieb na plátne – išlo o práce žiakov ZUŠ M. R. Štefánika v Čadci. Potom sa presunuli na obhliadku hradu Strečno.

    Domov odchádzali žiaci s novými vedomosťami a zážitkami.

  • Riaditeľské voľno

    RIADITEĽSKÉ VOĽNO

    Riaditeľ Základnej školy s materskou školou v Zborove nad Bystricou oznamuje, že podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 9 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z.

    p o s k y t u j e

    z organizačných dôvodov  žiakom ZŠ s MŠ Zborov nad Bystricou riaditeľské voľno,

    dňa 28. júna 2024 (piatok).

    Prerušená prevádzka materskej školy

    Dňa 28. júna 2024 (piatok) bude z organizačných dôvodov prerušená prevádzka materskej školy.

    Zborov nad Bystricou, 24.06.2024

    PaedDr. Milan Križan, riaditeľ školy

  • Výlet 6A

    Výlet 6.A

    Koncoročný školský výlet 6.A a 7.A . Dňa 6. júna 2024 sme uskutočnili výlet do Smoleníc. Navštívili sme Včeliu záhradu,kde sa deti dozvedeli veľa o živote a význame včiel, zároveň si mohli zakúpiť včelie produkty. Preskúmali sme aj jaskyňu Driny. Počasie nám prialo a tak sme všetci zažili pekný deň.

  • Beseda so spisovateľom

    Dňa 27.5.2024 navštívil našu školu p.spisovateľ Pavol Rankov, ktorý zároveň pracuje aj na Katedre knižničnej a informačnej vedy v Bratislave. Beseda sa sústreďovala na knihu Normálny Peter, veľmi tehotná mama a dobrý samaritán. Rozprávanie bolo pútavé, čo ovplynilo aj záujem detí o kúpu a autogram tejto knihy.

    „Príbeh je to, čo mám aj ako čitateľ na knihách rád: keď som zvedavý, ako to bude ďalej. Takto nejako sa snažím aj písať: aby čitateľ vždy mal isté očakávania, čo sa asi stane, čo autor pre neho pripravil. Príbeh je vždy pre mňa základom, na ktorý sa potom môžu namotávať aj niektoré iné vrstvy textu.“ (Pavol Rankov)

     

  • Koncert ZUŠ

    Koncert ZUŠ

    Dňa 18.6 sa v sále Obecného úradu v Zborove nad Bystricou uskutočnil slávnostný koncert žiakov ZUŠ - elokované pracovisko Zborov nad Bystricou. Vystúpili žiaci s krásnym programom. Ukázali, že úsilie ktoré venujú rôznym nástrojom nevyšlo nazmar.

    Súčasťou vystúpenia bol aj sláčikový orchester, ktorý pôsobí pri ZUŠ a všetkým poslucháčom predviedol rôzne skladby s filmovou hudbou. Pôsobenie žiakov v tomto orchestri ukazuje dôležitosť vzájomného počúvania a rešpektu.

    Súčasťou vystúpenia bola aj výstava výtvarných prác žiakov našej školy pod vedením učiteliek Ondrúškovej a Šiškovej v sále kultúrneho domu. Od tohto dňa je taktiež sprístupnená výstava “Galéria v škole” Deti majú možnosť prezentovať svoje umenie vo vonkajšom priestore školy a každému kto kráča počas cesty do a zo školy môže pookriať duša pri krásnych dielach na tému Zborovského kostola. Obrazy sú maľované akrylovými farbami na plátno a budú vystavené do konca októbra.

     Ďakujeme :)

  • Čitateľský maratón na II. stupni

    Čitateľský maratón na II. stupni

    Predposledný májový deň na našej škole prebehlo podujatie  Čitateľský maratón. Hlavným cieľom bolo pritiahnuť čo najväčší počet deti a mládeže ku knihe. Tento tok sa konal 1. ročník čitateľského maratónu na II. stupni.  Zúčastnili sa žiaci  všetkých tried s počtom 20. Tohtoročný maratón bol zameraný na čítanie dobrodružnej literatúry, ktorá je lákavá pre všetky deti bez rozdielu veku. Takou je aj kniha Tajomný ostrov od Jacka Londona, z ktorej žiaci čítali čo najrýchlejšie a zrozumiteľne.

    S priebehom akcie pomohli žiaci deviatej triedy, ktorí sa prezliekli za pirátov a spolu s p. učiteľkami Sekáčovou, Masarikovou a Bulejčíkovou  vytvorili prostredie „Tajomného ostrova“. Samozrejme, že zvíťazili všetci zúčastnení, ale tým prvým sa stal Milanko Križan z 5.A triedy. V čítaní bol najrýchlejší a tiež získal dostatočný počet bodov riešením pracovného listu na  čítanie s porozumením.

    Všetkým žiakom ďakujeme a tešíme sa na 2. ročník.

  • Svetový deň bez tabaku

    Svetový deň bez tabaku

    31. máj bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou za Svetový deň bez tabaku v roku 1987. Cieľom tohto dňa je upriamiť pozornosť na škodlivosť tabaku a zdravotné riziká spojené s fajčením. Tento deň sme si pripomenuli aj na našej škole a spolu so žiačkami 9.B sme vytvorili informačné panely poukazujúce na škodlivosť fajčenia. Panely sme umiestnili na hlavnú chodbu, kde si žiaci mohli prečítať o nepriaznivých zdravotných následkoch fajčenia a užívania tabaku v akejkoľvek podobe. 

  • Beseda so spisovateľkou

    Beseda so spisovateľkou Ľubicou Bátoryovou

    V piatok 31.5. 2024 navštívila žiakov 1. - 4. ročníka Ľubica Bátoryová - spisovateľka, ktorá sa venuje canisterapii a záchranárskej kynológii. Deti prekvapila jej „parťáčka“, úžasná fenka Fany, ktorá pani spisovateľku sprevádzala.

    Predviedla žiakom mnohé kúsky – napr. upratovanie hračiek, sťahovanie rukavíc z rúk, dvíhanie mince zo zeme, dokonca i počítanie a rozdeľovanie písmen. Pani spisovateľka porozprávala deťom o svojej práci, predstavila im tiež jednu zo svojich kníh - Klárka Snehuľko, z ktorej žiakom prečítala jeden z krásnych príbehov.
    Aj touto formou si žiaci rozvíjali čitateľskú gramotnosť , a zároveň si z besedy odniesli nezabudnuteľné zážitky.

  • Miniolympiáda 2024

    Miniolympiáda anglického jazyka 2024

    Naši najmenší angličtinári z 2., 3. a 4. ročníka si počas mesiacov máj a jún preverili svoje vedomosti a zručnosti v školskej súťaži Miniolympiáda anglického jazyka. Žiaci vypracovali zábavné testy a úlohy, vďaka ktorým si overili, čo všetko sa naučili na hodinách anglického jazyka počas celého školského roka. Ako odmenu si odniesli krásne diplomy a darčeky.

    Naši najúspešnejší miniangličtinári sú:

    2. ročník – 1. miesto Terézia Čimborová a Vanesa Jedináková, 2. miesto Marek Nečeda, 3. miesto Tobias Pohančeník a Matúš Zuzčák,

    3. ročník – 1. miesto Nina Kubaščíková, 2. miesto Mathias Droščák, 3. miesto Dominik Zátorský,    

    4. ročník – 1. miesto Scarlett Murgašová a Etela Štrbová, 2. miesto Gabriela Galgánková, 3. miesto Mathias Masarik.

     

    Víťazom gratulujeme a všetkým žiakom ďakujeme za ich záujem a aktivitu na súťaži J

    p. uč. Kinierová, Pavelková 

  • ENGLISHSTAR 2024

    ENGLISHSTAR 2024

    Naši angličtinári si dňa 25. apríla 2024 opäť otestovali svoje vedomosti z anglického jazyka v medzinárodnej súťaží ENGLISHSTAR. Prihlásilo sa 44 žiakov z 3. až 9. ročníka. Žiaci vypracovali rôzne úlohy zo slovnej zásoby, gramatiky a čítania s porozumením. Každý žiak bol odmenený diplomom a perom. 

    Najúspešnejší žiaci našej školy, ktorých výsledok bol v rozmedzí 100 až 90% boli: Emma Jedináková (100%), Nina Kubaščíková (98%), Ema Čimborová (98%), Emma Podmanická (97%), Sofia Čarnecká (97%), Gabriela Galgánková (97%), Laura Masariková (96%), Viktória Petreková (96%), Olívia Šusteková (96%), Petra Moresová (96%), Sára Košťalová (95%), Matúš Nečeda (95%), Samuel Hujo (95%), Karolína Podoláková (95%), Samuel Delinčák (95%), Michaela Bulejčíková (95%), Scarlett Murgašová (94%), Etela Štrbová (93%), Alexandra Skřivánková (93%), Mathias Masarik (93%), Natália Hujová (93%), Simona Plačková (92%), Matúš Murgaš (92%), Sofia Hlavatá (91%), Zuzana Nevedelová (90%) a Dominika Koščaliková (90%). Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za ich snahu a gratulujeme k ich výsledkom v anglickom jazyku. 

    Vyučujúce ANJ. 

  • Koncert ZUŠ

    Srdečne Vás všetkých pozývame na koncert žiakov Základnej umeleckej školy Krásno nad Kysucou, z elokovaného pracoviska v Zborove nad Bystricou.

    Vidíme sa 18.6. 2024 o 15:00 hod. v sále obecného úradu v Zborove nad Bystricou :)

  • Cudzie jazyky s dobrovoľníčkou Max

    Cudzie jazyky s dobrovoľníčkou Max

    Celý školský rok nás každý utorok navštevovala dobrovoľníčka Max z Nemecka, ktorá pracuje pre organizáciu KERIC v Čadci. Max je mladé dievča, ktorá rozpráva plynule nemecky a anglicky. Źiaci od 3. po 8. ročník mali možnosť s ňou rozprávať a pracovať na hodinách anglického a nemeckého jazyka. Robili rôzne zábavné aktivity, kreslili, spievali, tancovali, ale hlavne sa naučili komunikovať a nebáť sa hovoriť aj s chybami. Sme radi, že naši žiaci sa učia cudzie jazyky nielen pomocou učebníc.

    Ďakujeme organizácii KERIC a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu budúci školský rok.

  • FAST HEROES

    Projekt „FAST HEROES“

    V predchádzajúcich mesiacoch boli žiaci 3.A a 6.A triedy zapojení do celosvetového projektu „Fast heroes“ (Hrdinovia FAST), vďaka ktorému sa zábavnou, pútavou formou naučili: rozpoznávať príznaky cievnej mozgovej príhody (ochrnutie končatiny, ovisnutý kútik úst, strata reči), dokázať rýchlo zareagovať a zavolať rýchlu zdravotnú pomoc. Žiaci boli zároveň oboznámení aj s tým, ako predchádzať tomuto ochoreniu.

    Do projektu sa tento rok zapojilo viac ako 15 000 detí z celého Slovenska, vďaka ktorým sa mohol šíriť dôležitý odkaz. Každý žiak bol na záver ocenený certifikátom.

    Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom a pani učiteľkám – Mgr. A. Slovákovej a Mgr. M. Mosorovej.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Zborov nad Bystricou
    č. 604, 023 03 Zborov nad Bystricou
  • +421 x 0414391390 (ZŠ)

Fotogaléria