Navigácia

  • Hľadáme najlepší motív :)

    Krásny deň všetkým,

    máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!
    Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 10.11. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. 

    Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky v rôznych farbách :-)
     

    Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/ebf70047

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScRozvrhy boli aktualizované
  • Literárna exkurzia

    Literárna exkurzia – Dolný Kubín, Jasenová

    ,,História je svedkom čias, svetlom pravdy, životom pokračujúcim v pamäti potomstva, učiteľkou života i hlásateľkou starodávnosti, ako inak môže byť zvečnená, ak nie hlasom nesmrteľného rečníka.“ (Cicero) Človek by mal poznať históriu svojho národa, ktorá je  prameň múdrosti a inšpirácie. Iba tak môžu velikáni našej histórie a kultúry žiť ďalej v pamäti potomstva, ktoré spoznáva ich zanechané dedičstvo a toto dedičstvo sa stáva zárodom nových umelcov, básnikov a spisovateľov.

    Dňa 26.10.2023 sme so žiakmi piateho ročníka navštívili  Dolný  Kubín a Jasenovú. Expozície  kultúrnych inštitúcií (Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava, Čaplovičova knižnica a Pamätný domu Martina Kukučína) názornejšie   žiakom sprostredkovali   informácie o živote, tvorbe, duchovnom  a materiálnom odkaze velikánov slovenskej, ale aj svetovej literatúry.  Pavol Országh  Hviezdoslav,  Martin Kukučín a archivár Vavrinec Čaplovič  sú významnými svedkami našej bohatej histórie a kultúry.  

    Žiakom sa exkurzia páčila, veľa otázok kládli lektorkám,  ktoré ich sprevádzali v múzeách, a tak si dopĺňali a rozširovali svoje vedomosti. Už sa tešia  a chystajú si otázky na ďalšiu exkurziu.

  • Deň jablka

    Deň jablka

    Na hodine slovenského jazyka si žiaci 3.A osvojovali nové učivo pomocou pracovných listov s jabĺčkami. Zároveň sa učili vzájomnej spolupráci. Počas pracovného vyučovania žiaci v dvojiciach usilovne pracovali - zostrojili pohyblivú učebnú pomôcku - "životný cyklus jablka". Na jabĺčka sme nezabudli ani na hodine výtvarnej výchovy. Výsledkom snaživej práce žiakov sú krásne maľby anilínovými farbami, ktoré zdobia triednu nástenku. A nakoniec sa žiaci počas prestávky zahryzli do šťavnatých jabĺk plných vitamínov.

  • Jesenný jarmok

    Jesenný jarmok

    Dňa 20.10.2023 si žiaci 4.B triedy pre svojich kamarátov z 1.A triedy pripravili krásny Jesenný jarmok, kde platidlom boli gaštany. Spoločne sa zdokonaľovali vo finančnej gramotnosti, a zároveň sme všetci prežili príjemný deň. Prváčikovia si odniesli nielen krásne veci, ale i nové skúsenosti z nakupovania. Obe triedy sa výborne zabavili a 4.B triede chceme poďakovať za super prípravu.

  • Oznam

    Oznam - jesenné prázdniny

    Milí rodičia, žiaci!

    Jesenné prázdniny v školskom roku 2023/2024 budú v termíne  30. október 2023 (pondelok) - 31. október 2023 (utorok). 

    1. novembra (streda)  si pripomíname Sviatok všetkých svätých, ktorý je dňom pracovného pokoja.

    Začiatok vyučovania po prázdninách je 2. november 2023 (štvrtok).

    Informácia o prevádzke MŠ počas jesenných prázdnin

    Z organizačno-prevádzkových dôvodov bude MŠ v prevádzke iba pre deti rodičov, ktorí záväzne prejavili záujem a prihlásili svoje deti do MŠ počas jesenných prázdnin 30 a 31. októbra 2023 (pondelok a utorok).

    Prihlasovanie bolo zverejnené od 9.10 do 13.102023 prostredníctvom rodičovského konta edupage.

    Zoznam prihlásených detí je záväzný z prevádzkovo-organizačných dôvodov.

    1. novembra (streda) je štátny sviatok a materská škola je zatvorená.

    Prevádzka MŠ od 2. novembra (štvrtok) bude už v bežnom režime bez obmedzení.

    Dňa 27.10.2023, PaedDr. Milan Križan

  • Október - mesiac úcty k starším

    Ani tento rok žiaci z ŠKD nezabudli na seniorov v ZPS Harmónia v našej obci.

    Potešili ich nielen prinesenou "Veselou poštou", ale aj krátkym programom.

  • Hodina techniky trochu inak

    Hodiny techniky trochu inak – 18.10.2023

    Stredná odborná škola technická v Čadci pozvala  žiakov  9.A a 9.B triedy na hodiny techniky do priestorov svojej školy. Najskôr sa žiaci zoznámili s priestormi SOŠ technickej a potom sa žiaci rozdelili do troch skupín. Každá skupina mala inú úlohu a postupne sa striedali, aby si všetko vyskúšali.

    Prvá  skupina sa učila pracovať so spájkovačkou. Urobili jednoduché  spojenie svetielok (plošný spoj), ktoré im po správnom zapojení blikali – to bolo radosti. Druhá skupina tvorila program na CNC stroji – programovali jednoduchú súčiastku. Tretia skupina bola v inštalatérskej dielni. Ich úlohou bolo správne opraviť  sifón na vodovode. Tiež museli správne odrezať a spojiť tepelne chýbajúci kus.

    Domov sa vrátili unavení v poobedňajších hodinách, niektorí menej spokojní a druhí zas veľmi spokojní. Veľmi dobre to zvládli aj dievčatá, hoci sú to väčšinou chlapčenské práce.

  • Dni voľby povolania

    Deň voľby povolania

    Dňa 10. októbra 2023 mali žiaci 9.A a 9. B triedy konzultácie – Deň voľby povolania, ktoré sa týkali výberu budúceho povolania.

    Prvé dve hodiny riešili rôzne obrázkové testy. Na základe výsledkov z testov prebiehali potom osobné  konzultácie. Niektorí zistili, že si vybrali správny odbor  a niektorí musia ešte porozmýšľať nad svojím výberom. Na konzultácie mali možnosť prísť aj rodičia, čo niektorí aj  využili a boli veľmi spokojní.

    Konzultantky pozvali žiakov aj rodičov na EXPO KARIÉRU do Čadce, ktorá bude prebiehať 7. 11.2023 v Dome kultúry.

  • Milión detí sa modlí ruženec

    MILIÓN DETÍ SA MODLÍ RUŽENEC ZA JEDNOTU A MIER – 18.10.2023

    Aj v tomto  roku sa žiaci našej školy zapojili do celosvetovej modlitbovej iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec.  Hlavným úmyslom je vzbudiť a posilniť v našich srdciach  túžbu modliť sa za mier a pokoj v rodinách, vo farnostiach, v našej vlasti a vo svete.   Piataci a šiestaci sa modlili spolu s našimi starkými  v kaplnke Zariadenia pre seniorov Harmónia v Zborove nad Bystricou.

    Detská modlitba ruženca, ktorá je podporená modlitbou starých rodičov, má veľkú silu vyprosiť mier a jednotu v našich životoch. Modlitba ruženca je cestou k mieru. Vytvorili sme spoločenstvo naplnené Božou prítomnosťou a jeho pokojom. Slová pátra Pia sa potvrdili: ,,Keď sa bude milión detí spolu modliť ruženec, svet sa zmení.“  

  • Knihy a hračky za blšku

    Knihy a hračky za blšku

    Dňa 11.10.2023 sa  okolie našej školy zmenilo na letný predaj detských hračiek a kníh. Deti si priniesli deky, svoje hračky, knihy a zahrali sa na predajcov a kupujúcich. I počasie nám prialo. Pripravili si cenovky a pustili sa do predaja. Pozvaná bola i celá obec.  Kto prišiel mohol si nakúpiť za blšku ( od 0,10 centov do 5€)  použité, ale stále dobré a funkčné hračky a knihy. Deti sa precvičili vo finančnej gramotnosti.  Spoločne prežili príjemne využitý čas a radosť z vydarenej akcie. Na akcii pomáhali pani učiteľky a žiaci zo školského parlamentu. Ďakujeme žiakom a rodičom za podporu pri organizovaní blšky.

  • Účelové cvičenia

    Účelové cvičenia

    Súčasťou výchovno-vzdelávacieho proces je aj prierezová téma Ochrana života a zdravia. Hlavné témy sú orientované na zvládnutie situácií vzniknutých vplyvom priemyselných a ekologických havárií, dopravnými nehodami, živelnými pohromami a prírodnými katastrofami.

    Začali sme evakuáciou školy ktorú žiaci a učitelia zvládli s časovou rezervou a zoznamovaním sa s varovnými signálmi. Pokračovali vonku, kde si na jednotlivých stanovištiach žiaci precvičili potrebné zručnosti, ako napr.: poskytovanie prvej pomoci, cvičenie CO, spoznávanie rastlín, aktivity zamerané na pobyt v prírode, správanie sa v neznámom prostredí a pod.

    Poďakovanie patrí členom DHZ Zborov nad Bystricou, ktorí zabezpečili prezentáciu a aj praktickú ukážku v areály školy.

  • Európsky deň jazykov

    Európsky deň jazykov 2023

    26. septembra sme si v našej škole opäť pripomenuli Európsky deň jazykov. Cieľom tohto dňa je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, vzájomného porozumenia i celoživotného vzdelávania.

    Na hlavnej chodbe sme pripravili informačné panely a žiaci na hodinách anglického a nemeckého jazyka tvorili rôzne projekty, precvičovali si jazykolamy, kreslili vlajky krajín a naučili sa pozdravy v rôznych jazykoch.

     

  • Strom života

    Strom života prváčikov - STROM ako symbol súdržnosti a istoty, že človek nikdy nie je sám. Takýto strom sa stal symbolom aj naším prváčikom v ŠKD. Na listoch stromu má každý člen oddelenia svoju podobizeň. Sme jedna trieda, jeden celok, jeden tím.

  • Čitateľský kútik

    Čitateľský kútik

     

    Deti si priniesli svoje obľúbené knihy, ktoré predstavili ostatným spolužiakom a spoločne si v nich listovali.

    Rozvíjanie čitateľskej gramotnosti patrí medzi dôležité súčasti rozvoja detí a žiaci sa aj takýmto spôsobom učia pracovať s textom aj  po vyučovaní v ŠKD.

  • Otvorenie nového školského roka

    Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

    V pondelok 4. septembra sa začal nový školský rok. Začali sme sv. omšou a pokračovali v areály školy. Nový školský rok predstavuje aj novú etapu v živote žiakov. Najvýraznejšiu zmenu zažívajú prváci, ktorí vymenili triedy materskej školy za triedu v škole. Pred deviatakmi stojí dôležitá a vážna úloha v procese výberu strednej školy.

    Poďakovanie patrí všetkým, ktorí spolupracujú a pomáhajú pri organizácii a rozvoji školy. Veríme, že v dobrej spolupráci budeme pokračovať aj v tomto školskom roku.

    Všetkým prajeme úspešný štart do nového školského roka a množstvo pracovných a osobných úspechov.

    PedDr. Milan Križan, riaditeľ školy.

  • Oznam

    Milí rodičia, 

    slávnostné otvorenie nového školského roka 2023/2024 sa uskutoční dňa 4. septembra 2023 (pondelok) o 9.00 hod v areáli ZŠ s MŠ v Zborove nad Bystricou (multifunkčné ihrisko). V prípade nepriaznivého počasia v telocvični.

    Slávnostná svätá omša pri príležitosti začiatku nového školského roka sa začína o 8.00 hod.

    Materská škola bude otvorená od 4. septembra (pondelok) od 6.30 hod.

    POZOR ZMENA KONTAKTU PRE MŠ!

    Nové telefónne číslo: 0947 948 754 

    Školský klub detí bude otvorený od 5. septembra (utorok). 

    Školská jedáleň oznamuje žiakom základnej školy, že od 5. septembra (utorok) začína variť aj pre žiakov ZŠ. V priebehu začiatku školského roka je potrebné, aby si noví stravníci prevzali u vedúcej ŠJ zápisný lístok (prihlášku) na stravovanie. Zápisný lístok je možné si vytlačiť aj online (tlačivo č. 7 Zápisný lístok na školské stravovanie/Tlačivá pre rodičov) a podpísaný odovzdať osobne alebo prostredníctvom žiaka vedúcej ŠJ.

    Do nového školského roka 2023/2024 prajeme žiakom veľa síl a úspechov!

    Vedenie školy a zamestnanci školy :)

  • Olympijský deň

    Olympijský deň

    Dňa 27.06.2023 sa na našej škole uskutočnil Olympijský deň, na ktorom si deti mohli overiť svoje športové zdatnosti. Na tento deň sme pozvali aj deti zo ZŠ Klubina. Ceremoniál začal slovenskou národnou hymnou, po ktorej sa žiakom prihovorila p. zástupkyňa Harnasová, vysvetlila poslanie OH a význam farieb,  ktoré reprezentovali  danú triedu.  Potom nasledovala hymna OH, počas ktorej nám bol priamo z Olympu donesený oheň bohyne Hery v doprovode štyroch  vlajkonosičov. Nasledovala krátka  rozcvička , po nej Beh Terryho Foxa a po ňom  jednotlivé olympijske disciplíny. Deti si ten deň veľmi užili. Súťažili v duch Fair- play.

    Výhercovia obdržali medaily , diplomy a drobné vecné ceny.

    Za úžasný priebeh olympijského dňa, patrí poďakovanie:  p.uč. Grigovej, Ondrúškovej, Kormancovej, Šiškovej a pani učiteľkám z Klubiny.

  • Turnaj vo vybíjanej

    Turnaj vo vybíjanej

    Dňa 28.6.2023 sa uskutočnil Turnaj vo vybíjanej žiakov 2.- 4.ročníka. Jednotlivé triedy si zmerali sily vzájomnými zápasmi. Zmyslom tohto podujatia bolo podporiť nielen šport ako taký, ale aj športové správanie detí, s ktorým majú niektoré deti ešte stále problém. Umiestnenie: 1.miesto - 3.B, 2.miesto - 3.A, 3.miesto - 4.A a 2.A.

  • Čitateľský piknik 2023

    Čitateľský piknik 2023

    Posledné dni školského roka 2022/2023 sme čítanie s našimi prvostupniarmi poňali trošku inak. Počasie nás vylákalo na čerstvý vzduch a tak sme knihy nečítali v triedach, čitárni, či školskej knižnici, ale... Urobili sme si "čitateľský piknik" na školskom dvore.

    Niektorí žiaci na čítanie využili lavičky v tieni stromov v parku, iní sa slnili na deke s knihou v ruke a "dosýta" čítali.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Zborov nad Bystricou
    č. 604, 023 03 Zborov nad Bystricou
  • +421 x 0414391390 (ZŠ)

Fotogaléria